8. června 2015

Medová lípa na vlasy

aneb Povídání o kostce mýdla

Strašně ráda objevuju nové přírodní věci a čím více studuju chemii, tím více se jí vyhýbám (nejen v kosmetice, ale i jinde). Moje sestra to moc dobře ví, a tak mě na Vánoce a narozeniny zásobuje různými přírodními, většinou ručně vyráběnými patlátky, které má často i sama ozkoušené. Letos jsem k narozeninám dostala tuhle zvláštní kostku mýdla.

Není to ale ledajaké mýdlo - je to mýdlo na vlasy.




Netuším, jaký je rozdíl mezi mýdly na vlasy a tuhými šampony, ale Bon Savon z Českých Budějovic, u kterých se narodilo právě tohle moje mýdlo, má v nabídce obojí. Ručně vyrábí nejen přírodní vlasová mýdla, ale i mýdla na tělo a prodávají i všechno, co byste potřebovali pro výrobu mýdla doma.

Šampon Medová lípa by měl být vhodný pro všechny typy vlasů, zejména pro ty tenké a slabé (můj případ), měl by zlepšovat jejich kvalitu, podporovat růst, zvyšovat objem a vitalitu vlasů. Velké plus je to, že neobsahuje žádné syntetické látky, SLS ani SLES a minerální oleje. Zní to pěkně, že?

Přiznám se vám, ještě nikdy předtím jsem tuhé šampony nezkoušela. Myšlenka mi přišla fajn, ale jako člověk líný něco shánět a měnit jsem zůstávala pěkně u klasických tekutých šamponů. Takže když jsem v dárkové taštičce objevila tenhle, docela jsem se těšila, že vyzkouším zase něco nového, ačkoliv jsem si nebyla vůbec jistá, jak se s tím vlastně ty vlasy mají mýt.


Mytí se úspěšně zdařilo, mýdlo, ač neobsahuje vůbeč žádné syntetické pěniče, pění jako divé, takže to jde hladce. Na obalu samotného mýdla se píše, že by se šampon měl nechat působit 2 minuty a potom opláchnout. Na papírku, který jsem k němu dostala se píše, že se vlasy mají nejdříve namydlit, spláchnout, namydlit znova a až potom nechat těch pár minut působit. Jelikož jsem zrovna měla vlasy dost mastné a nebyla jsem si jistá, co takový tuhý šampon dovede, řídila jsem se papírkem. Ten také doporučuje po spláchnutí vlasy přelít octovou nebo citronovou vodou. To dělám docela často, takže to pro mě nebyl problém (používám ocet jablečný). Tím, že se vlasy přelijí octem odpadá nutnost používat kondicionér.


Když jsem šampon smývala, trochu jsem se lekla, protože vlasy působily až vrzavě, jako když si umyjete ruce klasickou kostkou mýdla. Doufala jsem, že místo vlasů nebudu mít vysušenou slámu, ale bála jsem se zbytečně. Po uschnutí jsem měla krásné lesklé vlasy, které šly hezky rozčesat. I ten objem by byl :) Už nějakou dobu se potýkám se svědící pokožkou hlavy po mytí vlasů (ač používám čistě přírodní šampony bez chemických látek), tak jsem se trochu bála i toho, aby tenhle tuhý šampon pokožku na hlavě zbytečně nevysušil, ale myje opravdu jemně, takže hlavička si nijak nestěžuje. Trochu mě mrzí, že vlasy po šamponu nevoní, ale na to už jsem si u přírodních šamponů zvykla.



Vodná esence květu lípy (zklidňuje), babasový olej (olej ze semen jihoamerické babasu palmy), panenský olivový olej, kakaové máslo, ricinový olej, olej z horčičných semínek, olej z hroznových semínek, olej z citronové trávy, kyselina citronová (přírodní konzervant, úprava pH), kyselina mléčná (úprava pH), levandulový olej, olej ze semínek brokolice, med (upravený, hydratuje), prášek z vysušeného medu, maltodextrin (na zahuštění a stabilizaci), sericin (aminokyselina získávaná ze surového hedvábí, hydratuje).

Ta brokolice mě tam hodně baví :)

Pro mě je to skvělý šampon ve vtipné formě, který mají moje vlasy rády. Nevysušuje, neslepuje, nedráždí pokožku a navíc hezky voní po bylinkách (asi ta lípa, levandule a citrnová tráva). Vždycky je fajn zkusit něco nového, a když je to přírodní, ručně dělané a navíc české, je to pro mě velké plus :)

2 komentáře:

  1. Nazdar slečno :) zrovna jsem Tě objevila skrze Kiss a Bee a přečetla si tvůj hennový příspěvek. Zrovna mi schne na vlasech, tak uvidíme, jak to dopadne tentokrát. Zaujal mě ten jablečný ocet, bohužel doma nemám, tak jsem hennu smíchala jen s citronem a vodou. Začala jsem barvit před rokem, ale pořád to ještě není úplně ono. Tak si říkám, jestli by mi k té liščí barvě nepomohl ocet.
    A když jsi teď psala o těch přírodních šamponech - mýdlech, tak ti musím povědět svou zkušenost. Spolu s hennou jsem začala používat i přírodní mýdla z Mýdlotéky U Tří Lilií. Vyzkoušela jsem jich už nespočet a všechny byly moc fajn. Stejně jaké to tvé, i tahle mýdlíčka vzbuzují dojem, že vlasy nepůjdou rozčesat a tak nějak divně skřípou, ale v konečném výsledku jsou hladké a příjemné na dotek. Jen teda řeším trochu problém s tím, že si pořád musím mýt vlasy co druhý den :/ Pořád se dost mastí, i když ta přírodní mýdla by právě měla maštění omezovat (jak jsem četla). Ať tak či tak, výběr mají skvělý, tak kdybys někdy hledala něco nového, určitě mrkni. Já vřele doporučuji černé africké mýdlo (pokud máš třeba problém s pupínkama), které mi doslova zachránilo záda, která vypadala jako měsíční krajina plná kráterů. Po pár měsících nejde vůbec nic poznat. Mám ho stále doma, ale už ho prakticky nepotřebuju, ale preventivně používám, protože je prý vysoce antibakteriální a další chytré věci :D ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Henna je skvělá, žejo? Citron by měl fungovat stejně, jde o to to prostě jen okyselit :) Ale jestli to má vliv na hennu...přijde mi že si stejně dělá co chce, ale teorie je to fajnová :) Ale jinak jsou tyhle kyselé věci fajn na oplachování po mytí, hlavně pokud máte tvrdou vodu, vlasy se tím zbaví těch "tvrdých" složek z vody, které se na nich usazují..
      Na mýdla od Tří lilií už nějaký ten pátek koukám, až mi začne docházet tohle, tak nějakému (nějakým, hm?) dám šanci. Taky musím mýt cca obden, podle toho jestli jdu mezi lidi nebo ne :D Ale občas na to taky nemám náladu, tak je dám do copu a na nějaké mytí kašlu :D Zvlášť teď jak je vedro, tak vlasy stejně nosím tak, aby se mě co nejméně dotýkaly a nepřidávaly mi další zateplující vrstvu :)
      To africké mýdlo mě zajímá! Sice ne na záda, ale nějaké partie s krátery od pupínků by se našly :/ Děkuju za tip :)

      Vymazat

Děkuji Vám za krásný komentář!