3. prosince 2015

Bione - krém s arganovým olejem

aneb Proč chci od teď ke všem krémům testery na očuchání

Koupila jsem si krém na obličej. Jmenuje se Regenerační výživný pleťový krém, je od české značky, přírodní, obsahuje arganový olej a bambucké máslo. Stál mě jen pár korun. Toliko na úvod a nezní to úplně zle, že?


Na kosmetiku Bione chodím ráda v Praze do drogerií PeMi, kde mají dost velkou nabídku. Nedávno jsem sháněla nový pleťový krém, tak jsem si říkala, že bych mohla dát šanci téhle české značce. Nakonec volba padla na tenhle, protože arganový olej má hodně dobrou pověst a karité (aneb bambucké máslo) mému čumáčku vyhovuje velice. Vypadalo to jako sázka na jistotu. Stál mě pěkných 87,- a je ho 51 ml.

Na krabičce se dočtete následující:
"Evropa objevuje tajemství krásné pleti žen z orientu. Nechejte se hýčkat nejdražším kosmetickým olejem - olejem z Argánie trnité.
Výživný pleťový krém s arganovým oleje, bambuckým máslem (karité) a s koenzymem Q10, s účinkem 24 hodin. S minimem emulgátorů, s obsahem antioxidantů - inositol a vitamínu E. Chrání před stárnutím pokožky a před vznikem vrásek vlivem volných kyslíkových radikálů. Přítomný panthenol a glycerin zadržují vodu v pokožce, allantoin pokožku zklidňuje. Koenzym Q10 je oblíbenou aktivní protivráskovou ingrediencí, optimalizuje buněčné "dýchání".
Ochrana, výživa, regenerace - přírodní silou. S lehkou hypoalergenní parfemací."

Krém má být BIO, mít fyziologické pH, neobsahovat silikony, ropné deriváry, etoxyláty ani parabeny, základem je lipofilní polyakrylátová matrice. Dobře, jako člověk s docela velkým chemickým vzděláním chápu, co tím myslí, ale hádám, že někoho by to slovo "polyakrylát" mohlo vyděsit. Barvy, umělé nehty, vlákna a podobně - to všechno je polyakrylát. Jen pokaždé jiný.



U krémů mě docela baví rozebírat složení. Která složka dělá co, která tam má důvod být, která tam nemá co dělat. U tohle krému je to ve zkratce asi takhle:

Aqua - voda, jasně.
Ethylhexyl stearate - složka, která zajišťuje jednoduchou aplikaci, aby krém hezky klouzal a pleť působila hladce. Pro kosmetiku se derivuje z rostlin, ale běžně se vyskytuje i v živočišných tucích. Některé zdroje uvádí, že může ucpávat póry nebo dráždit pokožku.
Hydrogenated coconut oil - kokosový olej asi všichni známe a důvod olejů v kosmetice asi taky. Opět ale může někomu ucpávat póry. Hydrogenace zvyšuje bod tání oleje tím, že z nenasyceného udělá více nasycený. V kosmetice je to asi jedno, nikoliv ale v jídle.
Cetyl alcohol - součást emulgátorů. Nedráždí pokožku, zjemňuje ji a vyhlazuje.
Glycerin - rád na sebe váže vodu, pod 30% koncentraci hydratuje, ve vyšším obsahu naopak vysušuje.
Glyceryl stearate SE - emulgátor, vyhlazuje pokožku, zabraňuje ztrátám vody.
Stearic acid - emulgátor.
Capryloyl glycine - brání množení bakterií, omezuje tvorbu kožního mazu (používá sev přípravcích pro léčbu akné) a vrásek, a také funguje jako nosič aktivních látek.
Inositol - vitamin B8, antioxidant.
Butyrospermum Parkii butter - bambucké máslo. Zvláčňuje pokožku, regenruje, chrání. Více jsem o něm psala tady.
Panthenol - hydratuje, zklidňuje, regeneruje.
Allantoin - používá se ve směsi s panthenolem a má stejné účinky.
Argania Spinosa kernel oil - arganový olej, získává se z jader palmy Argánie trnité. Obsahuje mnoho účinných látek pro regenraci, hydrataci, zpomalení strárnutí buněk.
Tocopherol - neboli vitamin E. Antioxidant, přírodní konzervant.
Xanthan gum - zahušťovadlo, emulgátor. Nevstřebává se do pokožky.
Acrylates/vinyl isodecanoate crosspolymer - to je ten zázračný polyakrylát. Funguje jako krémový základ, stabilizuje emulzi, ovlivňuje konzistenci.
Parfum - netřeba komentáře.
Phenoxyethanol* - konzervant, může dráždit pokožku, oči, plíce (např. v Japonsku je v kosmetice zakázaný)
Sodium hydroxide* - úprava pH, dráždí pokožku, oči, plíce
Sodium carbomer - stabilizátor, zahušťovadlo, lehce zabraňuje množení bakterií a plísní.
Ubiquinone - aneb koenzym Q10. Antioxidant, zpomaluje stárutí pleti.
Sorbitan caprylate - emulgátor
* rizikové složky - střední riziko

Na můj vkus by šlo ubrat emulgátorů a rizikových složek (ač tam jsou jen dvě, ale přeci jen) a přidat olejů a másel. Konec chemického okénka.


Samotné balení je plastové, bílé, tvarem se mi nelíbí, ale funguje. Pod vrchním šroubovacím víčkem je ještě jedno ochranné průhledné víčko. Je fajn, že je krabička neprůsvitná, protože se tak ke krému nedostane světlo.

Krém je světlounce žlutý, má takovou gelovější, našlehanou konzistenci. Je lehoučký, hezky se roztírá a docela rychle se i vstřebává, takže nemusíte ráno čekat deset minut, než se uráčí zmizet. Co se hydratace týče, teď v zimě mi jako denní krém už úplně nestačí, ale na podzim, když ještě nebyla taková zima, fungoval skvěle. Hodí se na normální pleť, ale i mastnější by mohl vyhovovat, protože není těžký. Protivráskové působení nemůžu posoudit, neb na ně ještě tak úplně nemám věk. Pod makeupem mi taky nedělá žádné psí kusy, jakmile se vsákne, už o něm nevíte.

Teda...nevěděli byste, pokud by nebylo jedné věci, přes kterou se nemůžu přenést. A to je parfemace. Když jsem si krém přinesla domů, hned jsem se hnala si ho pořádné prohlédnout a ozkoušet. Když jsem ho otevřela, nosánek si ale dost postěžoval, protože mu obsah krabičky vůbec nevoněl. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, co mi to sakra připomíná - a vážení, je to vůně jaru na nádobí! Takový ten obyčejný citronový jar. Tohle že má být ona jemná a hypoalergenní parfemace? Vůně je to dost intenzivní a drží se ještě hodně dlouho. A teda ale pardon, ale být cítit po jaru vážně nepotřebuju.


Co říct na závěr? Pokud celý rok trpíte strašnou rýmou a nic necítíte, klidně si ho kupte. Pokud milujete vůni citronového jaru, kupte si ho taky. Ale pokud máte normálně fungující čumáček a nevyžíváte se v prapodivných umělých vůních, nekupujte si ho. Účinky má sice fajn, ale ten smrádek já prostě nedávám.

No, a teď nevím, co s ním.

Koupili jste si někdy taky nějakou kosmetiku, která vám fakt hrozně moc nevoněla?

4 komentáře:

  1. Zajímavý článek :). Já pořád nevím, co si o bione myslet. Nějak jim to nevěřím. Na jaře jsem si od nich koupila balzám na rty a krém na ruce. Balzám na rty letěl do koše, protože mi taky smrděl a navíc měl divnou pachuť. A krém na ruce se nikdy úplně nevstřebal a nechával na nich film, tak jsem ho dala bokem na nohy, ale ani tak nejsem schopna ho dopotřebovat. Teď máme od nich šampón, ten mi přijde dobrý, parfemace veliká, ale nesmrdí, naštěstí. Ale stejně je taková hodně umělá, s přírodou, mi přijde, nemá moc společného...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jim pořád chci dávat šanci, prtooe ráda podporuju české firmy, navíc když jsou k dostání v běžných obchodech. Ale s Bione to je asi o štěstí. Tenhle krém byl hrozný, ale teď mám noční mandlový a ten je naopak úplně super a voní jenom tak jemňounce, "krémově", ale mám ho teprve chviličku, tak uvidíme jak to bude časem. Pak jsem taky zkoušela Snídani pro pleť, takový hydratační sprej to je, a ta mi taky vyhovuje. S balzámem ani krémy na ruce jinak zkušenost nemám (mimochodem taky nesnáším, když mi krém na rukou nechává film, brrrr), ale vím, že kamarádka si ráda kupuje jejich odličovače.
      Jinak co se toho složení týče - přírodní to plus mínus je, ale suroviny jsou holt z těch nejlevnějších, takže žádná super kvalita to není. Na druhou stranu pokud člověk nechce nebo nemůže dávat stovky korun za ty kvalitnější přírodní krémy, tak proč ne, alespoň v tom není ta ropa, silikony, parabeny...

      Vymazat
  2. Jo, to chápu. To platí asi obecně pro všechny levnější produkty, že je to dost o štěstí. Já to tak mám i u alverde, mají věci, které zbožňuju a potom takové, které bych si znovu nekoupila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme asi stejně :D Ale docela mě baví tyhle věci zkoušet, protože ty, které nejsou propadák, bývají často naopak hodně super :)

      Vymazat

Děkuji Vám za krásný komentář!