10. září 2015

Back to school 2012: 3+1 snídaně šampionů

aneb Ráno rychle, jednodušše, ale dobře!

Všichni víme, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a neměla by se vynechávat. Hlavně je ale ráno s dobrou snídaní mnohem příjemnější. I ta mlhavá studená podzimní rána se dají jídlem vylepšit (inu, co se nedá jídlem vylepšit?). Já jsem třeba zvyklá snídat od mala a bez pořádné snídaně nejsem schopná fungovat, teprve při snídani se doopravdy probouzím. Znám ale i několik lidí, kteří si k snídani dají hrneček kávy s mlékem a stačí jim to. Nikdy jsem to úplně nepochopila, jak potom dokáží fungovat jako lidi :)
zdroj
Dneska tady pro vás mám článek o snídaních. Málokomu se chce ráno něco složitého vařit a připravovat a málokdy na to je i dostatek času (snad jen s výjimkou víkendů). Moje snídaňové tipy pro vás jsou přesně pro tyhle situace - minimum vaření, maximální výsledek. Tak dobré ráno a dobrou chuť!



Ovesná kaše je klasika, kterou zná skoro každý. Někdo ji miluje, jiný nenávidí. Já jsem v té první skupině a mohla bych ji jíst klidně každé ráno. V létě studenou, v zimě teplou, posypanou čímkoli, co najdu.
Dělám si ji už několik let podle stejného receptu. Když si vzpomenu, smíchám všechno večer a ráno ji jen vytáhnu z lednice a ohřeju. Jelikož jsem ale tvor zapomnětlivý, často si po nějaké kaši večer ani nevzdechnu. Ale to nevadí, protože mám v rukávu i variantu ranní, super rychlou.

Pokud chcete zkusit kočičí ovesnou kaši, smíchejte v misce půl hrníčku vloček (klasických ovesných, jemných ovesných, rýžových, pohankových, prostě na jaké máte zrovna chuť) a stejné množství mléka. Já mám ráda kaši hodně tuhou, proto dávám vločky a mléko v poměru 1:1. Poměry si ale můžete lehce upravit podle sebe. Podle nálady můžete přidat lžíci chia semínek, strouhaný kokos, kakao nebo lžičku medu.
Takhle připravený základ dejte odpočívat do lednice, pokud jste si vzpomněli večer, nebo na tři minuty na plný výkon do mikrovlnky (v půlce kaši zamíchejte, ať se vám neudělá mléčný škraloup), pokud vás to trklo až ráno. A je to! Teď už jen kaši posypejte oblíbeným ovocem (já mám vždycky z léta od maminky zásoby ovoce ze zahrady v mrazáku), oříšky, trochou skořice nebo perníkového koření. Někdy si do kaše přidávám i trochu zapékaného müsli, aby to hezky křupalo. Je to mňamka a slibuju, že nebudete mít hlad až do oběda.




Další mou oblíbenou teplou snídaní jsou tyhle super rychlé lívance. Opravdu zaberou jen pět minut a rozhodně stojí za to.

Z jedné dávky je asi 5-6 lívanců, podle velikosti. Budete potřebovat jeden banán, vajíčko a trochu vloček. Banán nakrájejte na kousky a v misce se do něj pusťte vidličkou, dokud není úplně rozmačkaný. Přidejte vajíčko a lžíci vloček a pořádně to všechno smíchejte. Z tohohle těsta smažte lívance na trošce oleje, jen aby se nechytaly na pánev. Zajímavou chuť získáte, pokud použijete kokosový nebo třeba ořechový olej. Lívance nedělejte moc velké ani příliš tenoučké, špatně se pak obrací.
Mně nejvíc chutnají s bílým jogurtem a ovocem, ale můžete je polít i javorovým sirupem, medem, čokoládou, přidat šlehačku,...



Další tip je pro ty, co často snídají "chleba s něčím". Taky se mi to občas stává a pak to většinou skončí u toastu s nutellou. Toť ke zdravému stravování. Tohle je taková odlehčená verze, která ale rozhodně neztrácí na chuti.

Použijte vaše oblíbené toasty, suchary, rýžové chlebíčky nebo třeba knackebroty (na fotce jsou suchárky z Lidlu - jsou super, protože nemají takovou tu typickou sucharovitou chuť). Místo nutelly, marmelády nebo Lotus pomazánky (musím se od ní už začít držet dál) je ale namažte jogurtem. Čím hustším, tím lepší. Můžete použít bílý nebo ochucený, záleží na náladě. Chlebíčky potom ozdobte ovocem podle chutia sezóny, já jsem měla jahody a čerstvě otrhané ostružiny.
Druhá varianta je s burákovým máslem (hledejte nejlépe ty, které jsou jenom z arašídů a ničeho jiného), plátky banánu (sedí k tomu i kyselejší jablko) a trochou skořice. Tahle kombinace je naprosto geniální a já se po tom můžu utlouct (mimochodem, zkuste to i do zapékaných toastů).




Když už mluvíme o banánech, arašídovém máslu a skořici... Pokud snídaně moc nemusíte, zkuste si někdy udělat alespoň tohle smoothie.
Do mixéru nakrájejte menší banán, přidejte lžíci nebo dvě arašídového másla, trochu skořice, dvě lžíce bílého jogurtu a dolijte mlékem nebo vodou. Místo jogurtu můžete v teplejších dnech zkusit vanilkovou zmrzlinu. Je to husté, sladké, prostě ideální na snídani. A můžete si to vzít i na cestu.



Asi jste si všimli, že všechny tipy jsou na snídaně sladké. Je to tím, že slané snídaně nemám ráda, proto je neumím a nedokázala bych asi vymyslet něco, co by stálo za to. Pokud sladké ráno nemusíte, můžete moje recepty zkusit třeba k svačině :)

Napište mi, co nejraději snídáte! Ráda se inspiruju :)

4 komentáře:

  1. Skvělý článek, lívance hned zkusím, díky :)!

    OdpovědětVymazat
  2. Nečekala bych, že mě překvapí nějaké typy na snídani, ale povedlo se. Brzo vyzkouším ty lívanečky. Ovesné kaše jsou u mě klasika. Nejraději mám s rozinkama, meruňkama a medem

    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :) Doufám, že nezklamou! Já mám kaše ráda právě takhle, s ovocem a oříšky, ale jednou jsem ji zkusila udělat z čokoládového mléka, a to byla paráda :)

      Vymazat

Děkuji Vám za krásný komentář!